Psihoterapie Online

Când se poate face terapie prin internet?

Indiferent de motivul dvs. bine ați venit! Psihoterapia pe Internet sau online devine rapid o alternativă actuală pentru sprijinul terapeutic de care au nevoie tot mai mulţi. Nu este un înlocuitor al terapiei tradiționale și nici nu este potrivit pentru toți, dar poate fi un mediu suplimentar în care să explorăm problemele și dilemele pe care viața le aruncă asupra noastră. Facilitează de altfel şi nevoile persoanelor care se găsesc frecvent într-un program încărcat şi încearcă să găsească soluţii temporare.

Mai departe este un proces care va reflecta înapoi, ca și cum ai susține o oglindă care îţi permite să vezi mai clar. Terapeutul va lucra îndeaproape pe tot parcursul procesului, „aruncând lumină” pe gândurile și modelele de comportament, precum și pe modul în care interacționați cu lumea din jurul vostru.

Psihoterapia va fi de abordare cognitiv-comportamentală, cu formare în Schema Therapy – terapia centrată pe scheme. Aceasta reprezintă identificarea modelelor de gândire care ar fi putut fi transmise de părinți, de cultură sau de alte persoane sau evenimente semnificative. Această abordare ne ajută să explorăm impactul acestora asupra vieții cotidiene și asupra emoțiilor manifestate. Mai important, cu toate acestea, CBT (terapia cognitiv-comportamentală) oferă instrumente pentru a modifica credințele care ar putea fi false sau așteptări care ar putea fi nerealiste. Astfel poate dezvolta o percepție rațională și realistă asupra situaţiilor din jur. În continuare, veti găsi câteva informații despre această metodă, precum și detalii despre tehnica mindfulness, tehnică des utilizată în CBT, dar menită să aducă relaxare acolo unde este stres. 

Terapia Cognitiv-Comportamentală 

Studiile științifice privind CBT și-au demonstrat utilitatea pentru o varietate largă de probleme, în special tulburări de dispoziție, tulburări de anxietate și traume. De asemenea și tulburări de personalitate, tulburări de alimentație, tulburări de abuz de substanțe, tulburări de somn și chiar tulburări psihotice. Studiile au aratat că CBT modifică de fapt activitatea creierului la persoanele care primesc acest tip de proces terapeutic. Astfel, au fost obţinute îmbunătăţiri în funcţionare creierului  ca urmare a angajării lui în această formă de terapie.

O persoană care este deprimată poate avea credința: „Nu pot face nimic drept”. O persoană cu tulburare de panică poate avea credința: „Sunt în pericol”. În timp ce persoana aflată în primejdie crede că acestea sunt adevăruri supreme, cu ajutorul unui terapeut, individul este încurajat să conteste aceste credințe. O parte a acestui proces presupune vizualizarea unor astfel de credințe negative şi testarea unor astfel de convingeri. Mai mult, persoanele care participă la CBT sunt încurajate să monitorizeze gândurile care le apar în mintea lor (numite „gânduri automate”). Acest lucru permite clienților și terapeutului lor să caute modele în gândirea lor care le pot determina să aibă gânduri negative care pot duce la sentimente neplăcute și la comportamente autodistructive. Odată identificate modelele, se dezvoltă noi modalități dorite de a face față situațiilor stresante. Astfel, clienții sunt încurajați să testeze aceste noi competențe în viața reală.

Mindfulness

Mindfulness este o stare de atenție activă, deschisă în prezent. Când ne amintim, ne dezvoltăm capacitatea de a ne observa gândurile și sentimentele și de a deveni conștienți de sursele lor. Puteți să vă identificați sentimentele înainte de a escalada și să aveți mai multă libertate și flexibilitate pentru a face alegeri care să susțină obiectivele și valorile noastre. Numai atunci când ne amintim de sentimentele, reacțiile și gândurile noastre, le putem modifica efectiv și, în consecință, ameliora. Bunăstarea noastră emoțională și dezvoltarea de noi abilități de coping reprezintă o mai mare eficacitate în situațiile care ne-ar fi putut copleși înainte de terapie.

Aceste abordări terapeutice sunt cele folosite în procesele PsihoCrea.

Dacă aveți întrebări despre aceste abordări, vă rugăm să nu ezitați să întrebați.

Centrul de Psihoterapie Creativă– Vrem să avem o viaţă mai liniştită, mai relaxată. Întreabă-ne cum.

Programează-te acum!